Saken er produsert og finansiert av Havforskningsinstituttet - Les mer
Øverst: Vanlig kjønnsmoden hannlanks med typiske kjennetegn som endret farge og krokformet underkjeve. Nederst: Hannlaks uten kjønnsceller, som ser ut som en umoden laks.

Forskere stanset kjønnsmodning hos oppdrettslaks

Oppdrettslaks som ikke blir kjønnsmoden, kan ikke formere seg. Da kan den heller ikke påvirke genene til villaks.

18.10 2017 05:00

Første forsøk på å sjekke om laks uten kjønnsceller blir kjønnsmodne eller ikke, har vært vellykket.

Ved å framprovosere tidlig kjønnsmodning ved hjelp av lys- og temperaturmanipulering ble over halvparten av fisken kjønnsmoden, mens laksen uten kjønnsceller ble det ikke.

Må vokse like bra som vanlig laks

– Nå går vi videre for å se hva som skjer med laksen når den vokser som oppdrettsfisk med vanlig livssyklus, forteller Lene Kleppe som er forsker ved Havforskningsinstituttet.

Målet på lengre sikt er en fisk som ikke blir kjønnsmoden, men som vokser og trives like godt som vanlig oppdrettslaks. Disse resultatene vil først være klare om tre år – når fisken har nådd typisk slaktestørrelse.

– Vi kan foreløpig ikke si noe om hvordan denne fisken klarer seg i en vanlig oppdrettsmerd, men i vårt første forsøk så det ut som om den vokste like bra som annen laks. Siden tidlig kjønnsmodning hos oppdrettslaks fører til dårligere fiskevelferd, kan fisk uten kjønnsceller bidra til bedre velferd, sier Kleppe.

Redigerer genene


Forskerne har endret to gener hos laksen: Det ene hindrer at den får kjønnsceller og blir kjønnsmoden og det andre gjør at den har blitt gul slik som de fleste fiskene på bildet. (Foto: Havforskningsinstituttet)

Forsøket som nå er gjort, er en oppfølging av tidligere forsøk der forskere ved Havforskningsinstituttet klarte å slå av genene som gjør at laks utvikler kjønnsceller. Resultatet er nylig publisert i Scientific Reports.

Ved alle disse forsøkene brukes CRISPR-metoden, som gjør det mulig for forskerne å redigere genene hos dyr.

– Vi har brukt metoden til å endre to egenskaper hos laks. Det første vi prøvde var å «slå av» fargen, slike fisker blir gule. Siden det var vellykket, fortsatte vi å bruke samme metode for å slå av genet for utvikling av kjønnsceller, forteller Kleppe.

Laksen er spesiell

Fjerning av kjønnsceller har også blitt gjort på andre virveldyr, men disse har likevel blitt kjønnsmodne. At laks ikke blir kjønnsmoden, er dermed helt unikt. Grunnen til at de andre dyrene har blitt kjønnsmodne, er at de likevel har laget et bestemt hormon som fører til kjønnsmodning.

– Hos atlantisk laks viser det seg at fisken ikke lager dette kjønnshormonet, derfor blir den heller ikke kjønnsmoden, forklarer Kleppe.

Når fisken ikke blir kjønnsmoden, er den steril og får dermed ikke avkom. Slik fisk kan dermed være med på å hindre at rømt oppdrettsfisk påvirker villfisk genetisk.

Referanse:

Kleppe, L. m.fl: Sex steroid production associated with puberty is absent in germ cell-free salmon. Nature. (2017) doi:10.1038/s41598-017-12936-w (sammendrag.)

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse