Mange går til kiropraktor for å få hjelp med en vond rygg. Nå viser en stor oppsummering at behandlingen ser ut til å ha en beskjeden virkning.

Kiropraktikk mot ryggsmerter virket litt

Den nyeste forskningsoppsummeringen antyder at behandling hos kiropraktor har en viss effekt mot akutte smerter i korsryggen.

16.4 2017 04:00

Den nye studien til Neil M. Paige og kollegaene burde være av interesse for de fleste.

80 prosent av oss kommer nemlig til å råke ut for ryggsmerter minst én gang i løpet av livet, ifølge Sosial- og helsedirektoratet.

Og nå har altså Paige og co tatt for seg studiene som finnes av kiropraktisk manipulasjon ved akutte ryggsmerter, i en stor oppsummering som nå er publisert i forskningstidsskriftet JAMA.

Den gode nyheten fra undersøkelsen er at behandlingen er svært trygg og ser ut til å gi mindre smerte og bedre funksjon.

Den dårlige nyheten er at virkningen er veldig liten. I gjennomsnitt reduserte behandlingen smerten med under ett hakk på en 10-poengskala.

Ifølge forskerne er effekten omtrent like stor som virkningen av ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs), som ibuprofen.

Og skal vi tro en studie fra tidligere i år, er virkningen av slike NSAIDs så liten at den knapt har noen betydning i behandlingen.

Mye virker litt

Resultatene til Paige og kollegaene stemmer relativt godt overens med en fersk forskningsgjennomgang fra American College of Physicians. Den konkluderer med at en hel haug med behandlinger hadde en tilsvarende liten, for det meste kortvarig effekt.

Det gjaldt både tai chi, yoga, mindfullness, trening, psykologisk terapi, kiropraktisk manipulasjon, massasje og akupunktur.

Hva som gir den lille effekten er imidlertid høyst uklart. Det er mange hull i kunnskapen vår om hva som forårsaker ryggsmertene i utgangspunktet. Interessen for forskning på ryggplager har vært forbløffende liten, tatt i betraktning at dette er helseplagene som koster samfunnet vårt mest.

Og med så lite viten om årsakene, er det ikke rart at forskerne er usikre på hvordan behandlingen påvirker lidelsen.

Fornuftig alternativ for noen

Paige og kollegaene påpeker at studien deres har noen åpenbare svakheter.

Det er for eksempel vanskelig å sammenligne kiropraktisk manipulasjon med placebo-behandling. Dermed kan studiene ofte si lite om hva som er effekten av selve behandlingen, og hva skyldes håp og forventninger om å bli bedre?

Et annet problem er at resultatene i studiene spriker fælt, og at forskerne ikke lyktes med å finne ut hvorfor.  

Likevel peker den nye forskningen mot at kiropraktisk manipulasjon kan være et fornuftig alternativ for noen mennesker med akutte ryggsmerter, mener professor Richard A. Deyo ved Oregon Health and Science University.

Han har ikke vært med på den nye forskningsoppsummeringen, men kommenterer resultatene i JAMA.

Metoden ser i hvert fall ikke ut til å være noe mindre effektiv enn annen behandling. I tillegg er den forbundet med færre bivirkninger enn bruk av legemidler, skriver Deyo.

Likefullt er det vel ikke til å komme fra at den overordnede konklusjonen blir som følger:

Det ser fortsatt ikke ut til at vi har noen behandlingsformer som er spesielt effektive mot ryggsmerter.

Referanse:

Neil M. Paige, Isomi M. Miake-Lye, Marika Suttorp Booth, Jessica M. Beroes, Aram S. Mardian, Paul Dougherty, Richard Branson, Baron Tang, Sally C. Morton, Paul G. Shekelle. Association of Spinal Manipulative Therapy With Clinical Benefit and Harm for Acute Low Back Pain. JAMA, april 2017.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse