Rødvingetrosten - som er funnet i Oppdal - er i dag vanlig over hele landet. Det latinske navnet er Turdus iliacus.

Trost fra steinalderen funnet i Oppdal

En 4 200 år gammel rødvingetrost har blitt funnet begravd under isen i Oppdal. – Et unikt funn, sier forsker.

6.8 2017 11:11

– Trosten ble funnet av en oppsynsmann i Statens naturoppsyn i kanten av ei snøfonn i Oppdalsfjellene, sier NTNU-forsker Jørgen Rosvold til NRK.

– Når vi finner levninger etter dyr i isen, så er det som regel bare rester av skinn eller bein. Denne fuglen ser nesten fersk ut, det ser ut som om den døde i fjor, fortsetter Rosvold.

Rosvold trodde først at fuglen ikke kunne være eldre enn noen hundre år gammel. Karbondateringer avslørte imidlertid at trosten levde under steinalderen.

Tatt av rovdyr

– Den har trolig blitt tatt av en jerv eller en rev. Vi vet at jerven bruker isen til å lagre mat som sommeren. Så denne trosten kan ha blitt lagt i isen av jerven og ikke kommet fram før nå, sier Rosvold.

– Det er helt utrolig. Vi ser umiddelbart at det er en rødvingetrost. Det er helt fantastisk å kunne se det på en fugl som er 4 200 år gammel, sier taksidermist Per Gätzschmann som var med på dissekeringen.

Les også:

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse