Arkiv: juni 2018

Universitetet i Oslo
Nett-TV:

I denne videoen forklarer Japan-forsker hvorfor japanerne har bilde av en kråke med tre bein på landslagsdrakten.

Plastsøppel i havet har fått alarmklokkene til å gå verden rundt. Men hvor kommer all plasten fra? Det mener en gruppe tyske forskere å ha funnet ut. 

Attraktive, harde mål er bedre sikret, og at terrorister har ikke skrupler mot å angripe tilfeldige sivile, ifølge terrorforsker. Nå har justisministeren innført nye tiltak mot terror i Oslo.

Mens kvinner holder seg til kjente stier, finner menn snarveier på kartet og kommer fortere fram til målet på datamaskinen.

SINTEF

Bakteriene sitter på et eget filter som nå skal testes ut på flyplassen. På sikt kan det også brukes i byområder. Der kan filteret fange opp miljøgifter, forurensning og kanskje også mikroplast.

Ifølge en ny, omfattende oversikt kan vi redusere klodens landbruksareal med 75 prosent og CO₂-utslippene fra landbruket med 50 prosent ved å dyrke korn og grønnsaker i stedet for å holde dyr.

OsloMet – storbyuniversitetet

Hasjbruken blant osloungdom har økt markant siden 2015. Bruken er størst på vestkanten, ifølge ny rapport.

Ny rapport viser lite kjennskap om juks i norsk forskning, men én av ti sier de kjenner til at en kollega har plagiert.

Er de eldste mindre kravstore enn yngre generasjoner?

NIKU Norsk institutt for kulturminneforskning

Forskerne brukte radar og jordanalyser da de var på jakt etter en middelalderkirkegård i Kongsvinger kommune.

Flere nye studier peker mot at fedme skyldes mer enn et større tilbud av fristende mat.

En dansk historiker foreslår i en ny bok å døpe om vikingtiden, men ideen avvises av en rekke forskere. «Det toget har gått», påpeker en av dem.

Universitetet i Oslo
Nett-TV:

Og hvorfor håper mange skotter, walisere og nord-irer at England ikke vinner?

Norsk Polarinstitutt

Forskere har kartlagt et lite utforsket område i Antarktis. Kunnskapen kan de bruke til å forutse isbreenes framtid.

Forskeren forteller:

For bakteriene handler det om liv eller død.

Vi holder på å bli så mange mennesker at det kan bli kamp om mat, vann og jord. Men hvis du tror antallet mennesker bare fortsetter å stige, og at det automatisk er dårlig for Jorda, tar du feil.

Universitetet i Oslo
Nett-TV:

Historieprofessor forklarer hvorfor han forventer at det norske folk heier på Island i årets fotball-VM.

UiT Norges arktiske universitet

– Det gjør inntrykk å se at ekstremværet og oversvømmelsene som kommer av klimaendringer, fører til så stor skade og ødeleggelser, sier norsk havrettsforsker på omvisning i New York.

Resultatene viser at vi kan få økt effekt av trening hvis vi tygger tyggegummi samtidig som vi går. Særlig gikk middelaldrende og eldre menn raskere om de fikk en tyggis å adsprede seg med.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Arve og Viggo har demens, men lar seg ikke stoppe av den grunn. De møttes på Demensskolen og nå går de turer sammen flere ganger i uka.

Universitetet i Oslo har landets største samling av hodeskaller og skjeletter. Den gir et dypt innblikk i livet fra steinalderen og frem til moderne tid. Kunnskapen om skjelettene betyr også mye for dagens drapsetterforskere.

Glem fotball-VM. Glem «mirakelet i Marseille». I morgen er det 100 år siden Norge slo Danmark 3–1 og dermed vant sin aller første landskamp.

Forskeren forteller:

Dette er målene medisinske forskningsgrupper bør strekke seg etter.

Curiosity har boret seg ned i det som var sjøbunn på Mars for 3,5 milliarder år siden. Den har funnet molekyler som kan stamme fra geologiske prosesser eller meteorer, men også fra levende organismer.

Hvor mange atombomber behøver egentlig en atommakt? Det holder med 100 stykker, har en gruppe forskere regnet seg fram til.

Personer som bare har høye kapitalinntekter er fortsatt aller rikest i Norge. Men toppsjefer og andre med høye lønnsinntekter, får også stadig mer kapitalinntekter. 

NTNU

Vanene våre blir utfordret av åpent landskap. Den som ikke klarer å fri seg fra tanken om egen pult, vil få det vanskelig med å trives på jobb, påpeker forsker.

Universitetet i Oslo
Nett-TV:

Kulturhistoriker forklarer hvorfor kampen mellom Portugal og Spania blir ekstra spennende.

Universitetet i Sørøst-Norge

Selv om mange barn bruker mye tid på sosiale medier, er de ikke flinkere enn voksne til å finne viktig informasjon eller avsløre falske nyheter, sier forsker.

For første gang på ti år har SSB gjort opp status for norskfødte med innvandrerforeldre. Ikke overraskende viser det seg at barn av innvandrere er blitt mer lik andre nordmenn enn foreldrene er.

Sider