Arkiv: april 2018

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) oppfyller alle krav til å bli universitet, konkluderer den sakkyndige komiteen som har vurdert høyskolens søknad.

Det er dobbelt så mange gorillaer i Vest-Afrika enn tidligere antatt. Men de store apene er fortsatt utrydningstruet, ifølge en ny forskningsstudie.

OsloMet har brukt over 1 million i forbindelse med ny visuell profil, ifølge Universitas. I tillegg skal de bruke 5 millioner på å skifte ut skilt.

Innholdet i gamle doer setter forskere på sporet av det nordeuropeere spiste for 300–1000 år siden.

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS)

Forsker mener det kan være positivt for barn, under de rette omstendigheter, å få fortalt om tidligere traumatiske hendelser i forskningsintervjuer.

Og det er ikke fordi kuene blir større enn elefantene.

Sykdommer som malaria og tuberkulose står for over 12 prosent av verdens sykdomsbyrde. Likevel brukes bare 1 prosent av pengene til helseforskning på slike forsømte sykdommer.

Uansett hvilken bakgrunn og yrke de hadde, følte de tidligere kreftsyke at de startet for tidlig på jobb etter endt behandling.

OsloMet – storbyuniversitetet

De trenger å lære seg mer om hvordan lytte til kroppen sin, mener hun.

Havforskningsinstituttet

Det ettertrakta råstoffet alginat brukast i legemiddel, matvarer og tekstilar, og den alginatrike stortaren er ei attraktiv vare. Men det viser seg at taren er sårbar for vanleg hausting.

 

Det hittil mest omfattende forsøket på såkalt borgerlønn stanses når prøveprosjektet er over. – Ikke overraskende, mener norsk samfunnsforsker.

Faren har økt for at Donald Trump skroter atomavtalen med Iran, mener forsker Sverre Lodgaard. Det kan gjøre det vanskeligere å få Nord-Korea til å ruste ned.

Det ser ut som en knute på den velkjente DNA-tråden. Nå må forskerne løse en ny floke – hva i all verden driver det såkalte i-motiv-DNA-et med?

NTNU

Det kan føre til raskere datamskiner i fremtiden. Men mest av alt er det fascinerende.

 

I USA og Saudi-Arabia har flere enn hver tredje person nå fedme. Også Egypt, Libya, Tyrkia og New Zealand er hardt rammet. 

Truslene er mange i nordområdene våre. Nå åpner Nord universitet et laboratorium hvor det skal tørrtrenes på kriser.

Mange med fedme utvikler slitasjegikt. Men det skyldes ikke nødvendigvis at vekta gir mer belastning på leddene, ifølge ny forskning på mus.  

Norges geologiske undersøkelse

Gammelt havsalt fra Russland avdekker når jordas atmosfære fikk nok oksygen til at livet kunne utvikle seg.

Havforskningsinstituttet

Nå kan forskerne se hvor mye rømt oppdrettslaks påvirker egenskapene til de ville laksebestandene.

UiT Norges arktiske universitet

Forskere daterer offerplassene helt tilbake til 500-tallet.

NTNU

Det er nemlig ikke bare de som har røyket mye, som kan få sykdommen.

Takket være norske kvinner.

UiT Norges arktiske universitet

Hvordan ender egentlig offentlige prosjekter opp med milliardsprekk? Det får vi ofte ikke vite, fordi myndighetene har lov til å nekte innsyn i interne saksdokumenter.

I de siste 18 årene er flere drept i masseskytinger på skoler enn i hele forrige århundre til sammen, konkluderer amerikanske forskere.

Kua har blitt operert på samme måte som mange førhistoriske mennesker. Men hvorfor?

Tre ganger så mange forbrukere klaget på inkassokrav i 2017 som i 2015. Men Forbrukerrådet vet ikke årsaken.

Universitetet i Stavanger

Hvis gutter lærer at det er greit å ta mer plass enn jenter, kan det forme hvordan de oppfører seg som voksne, mener forsker.

Mens fire av ti husholdninger med lav inntekt eide sitt eget hjem i 2003, var bare tre av ti boligeiere i 2016.

Det ble registrert 58 200 innvandringer til Norge i fjor. Det er 8600 færre enn året før. Nedgangen er rekordstor, særlig fordi det kommer færre fra Syria.

Sider