Saken er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning (NINA) - Les mer

Se dyrene som lever like utenfor Oslo

En ny film gir et innblikk i dyrelivet i skogen, bare noen kilometer fra hovedstaden.

24.8 2016 05:00

Filmen er satt sammen av klipp fra en periode på to måneder i vår og viser blant annet ulv, rev, hare, grevling og elg som lever bare ti kilometer fra Oslo.

– Dette viltkameraet er utplassert nord i Enebakk kommune. Målet er å studere gaupe, men vi opplever at det også gir oss innblikk i hele skogøkosystemet, forklarer John Odden, seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA).


To ulver i skogen utenfor Oslo. (Foto: http://viltkamera.nina.no)

Mye aktivitet i skogen

NINA har plassert ut 350 viltkameraer i Norge, fra Østfold i sør til Troms i nord. Kameraene gjør det mulig å studere gauper og andre dyr uten å være i kontakt med dem.

– Resultatene fra gaupeovervåkingen har så langt vært gode, og vi erfarer i tillegg at viltkameraer kan gi oss mer informasjon om dyrelivet i skogen, sier Odden.

– Kameraene kan for eksempel brukes til å forske på hvordan klima og jakt påvirker dyrelivet. De kan overvåke dyrenes helsetilstand og blant annet påvise skabb. De kan også brukes til å registrere fremmede arter, forklarer han.

Deler med publikum

Viltkameraene er utplassert ved hjelp av lokale kjentfolk. I tillegg til filmsnutter som dette, legger NINA ut filmklipp og bilder fra viltkameraene på en egen nettside.

Nettsiden heter Viltkamera.

Prosjektet er finansiert av regional og nasjonal viltforvaltning. 

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse