MAREANO toktdagbok

Toktavslutning i Tromsø

23.11 2017 10:14

Det 26. Mareano-toktet med geologisk, biologisk og kjemisk prøvetaking ble avsluttet i Tromsø. Video og bunnprøver fra toktets andre del ble samlet inn i sokkelskråningen vest for Svalbard.

Av Børge Holte (HI) og Valerie Bellec (NGU)

Mange prøver og alt utstyret som trengs på MAREANO-tokt ble satt på land i Tromsø slik at det ble plass til nytt utstyr til andre tokt.

Ved avgang fra feltområdet vest for Svalbard sto fortsatt to videostasjoner igjen. Tiden ble for knapp, og de siste stasjonene må vente til neste års toktaktivitet. Vi er likevel godt fornøyd med feltarbeidet selv om november måned ofte byr på sine uværsperioder med tilhørende stillstand om bord i påvente av bedre vær. Til tross for liten kuling fra øst hadde vi gode arbeidsforhold under feltarbeidene på sokkelskråningen i lè av Svalbard. Men straks vi på hjemturen passerte Sørkapp, på sørspissen av Spitsbergen, fikk vi en østlig kuling om babord og en frisk seilas inntil vi nærmet oss norskekysten sist fredag.

Den svarte streken er kurslinjen som viser hvor "G.O. Sars" har gått i løpet av toktet. De grønne prikkene er stasjoner der det er gjort grundige undersøkelser av havbunnen med flere ulike redskap. Kart: MAREANO

Også dette toktet har vist hvor store avstandene er i Barentshavet. Dess lengre nord vi har arbeidet oss år for år langs delelinjen mot Russland, dess lengre seilingsdistanser. To døgns seilas fra Tromsø til feltområdet ved delelinjen øst for Svalbard i første del av toktet, og om lag samme distanse tilbake fra sokkelskråningen vest for Svalbard i andre og siste toktdel. Transportetappene benyttes mest mulig effektivt ved at bl.a. feltutstyr klargjøres ved utseilingen, mens vi på hjemturen pakker ned, pakker prøver til videre forsendelser, samt vask av redskaper og båt.

Stor takk til mannskapet om bord i G.O. Sars som på alle måter legger forholdene om bord svært godt til rette for oss!

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

MAREANO toktdagbok