Terje Wahls blogg

En krystallklar påske

2.4 2018 17:22

Vi skriver april, og her på mine trakter er vi i ferd med å unnagjøre en påske med et helt utrolig påskevær: Strålende sol fra blå himmel hver eneste dag, med kalde, klare netter. Her er forresten mars måned fra værstasjonen på Kjeller:

En kald mars måned på Østlandet - her representert ved Kjeller. (Bilde: yr.no)

Vi får benytte det fine påskeværet til å se på noen optiske  satellittbilder. Først et oversiktsbilde på Langfredag fra NASAs satellitt Terra:

Snøen var allerede forsvunnet lengst sør i Østfold på langfredagen. (Bilde: NASA Terra MODIS)

Så et mer detaljert bilde fra Sentinel-2 første påskedag, for de som er spesielt interessert i isen på Nordre Øyeren:

Kun for spesielt interesserte, kanskje. Men har man sin egen blogg, så må man jo kunne unne seg noen bilder fra hjemlige trakter en gang i blant ... (Bilde: Copernicus Sentinel data 2018)

I følge Sentinel-2 så har våren kommet omtrent til flyplassen ved Rygge:

Mye bar bakke sør for Rygge da Sentinel-2 passerte første påskedag. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2018)

    

Var det snø overalt i landet? Nei, slik så det ut ved Solastrand 28. mars:

Ikke mye snø å se vest i Rogaland 28. mars. (Bilde: Copernicus Sentinel-2 data 2018)

Ellers falt altså (vrakrestene av) den kinesiske romtasjonen Tiangong-1 trygt ned sør i Stillehavet 00:16 UTC i natt. Den siste prognosen jeg så før jeg tok kvelden, indikerte 00:18 UTC, så de traff ganske bra der. Det var nok litt spenning i Øst-Asia, for på den siste runden passerte romfartøyet over tett befolkete områder i Kina, Korea og Japan: 

Den gule kurven viser det siste omløpet for Tiangong-1. Den kinesiske romstasjonen falt ned litt til høyre for der bildet slutter. (Bilde: Aerospace Corp.)

  

Og når vi snakker om romstasjoner: I kveld skal altså ESAs store romfysikkinstrument ASIM - Atmosphere Space Interaction Monitor - sendes opp fra Florida til Den internasjonale romstasjonen. Fraktefartøyet er en Dragon/Falcon-9 fra Space-X. Store deler av ASIM-instrumentet er bygget i Norge, og norske forskere har store forventninger til målingene. Mye mer om ASIM finner dere her: 

https://www.nrk.no/hordaland/norsk-teknologi-om-bord-i-elon-musks-neste-romrakett-1.13975362

http://www.uib.no/aktuelt/116410/følg-spacex-oppskytningen-direkte

Det twitres også live fra oppskytningen: 

https://twitter.com/Romsenteret

Nedtellingen kan følges her:

http://asim.dk 

Vi håper det beste for ASIM og alle forskerne og romingeniørene som har jobbet så lenge for dette.

Og ellers?

Den første månedsverdien for global temperatur i mars er allerede inne, det var Roy Spencer (UAH) som rapporterte om +0,24 grader anomali nedre troposfære. Det ser ut til å være den femte eller sjette varmeste marsverdien gjennom de snart 40 årene med satellittmålinger fra UAH. Og dette er, såvidt jeg kan se, en meget høy verdi til å være mars måned i et La Nina-år: 

Tross La Nina i vinter kom det enda en høy UAH-verdi for global temperatur i nedre troposfære. På hvilket nivå vil global temperatur legge seg når vi får et ENSO-nøytralt år? (Bilde fra Roy Spencers blogg)

 

God arbeidsuke!

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Terje Wahls blogg