Terje Wahls blogg

Halvveis til 2-grader'n

20.1 2018 22:32

Vi fortsetter med noen tall og kurver fra året som gikk. Først global temperatur slik NASA GISS ser den: 

Oppover går det, og her har man funnet en trend på 0,17 grader pr tiår siden 1970. (NASA GISS/Columbia Univ.)

Fra verdens meteorologiorganisasjon WMO sendte man ut denne figuren, som ser på ENSO-dimensjonen ved de globale temperaturårsanomaliene:

El Ninjo, La Nina eller nøytralt: Varmere blir det uansett når man tar tiden til hjelp. I hvert fall så langt ... (Bilde: WMO)

I følge WMO var global temperatur i 2017 cirka 1,1 grad over det pre-industrielle nivået (1850 - 1900). 2018 vil nok bli litt kjøligere, så grovt sett kan vi si at kloden nå har nådd halvveis til togradersmålet. 

En annen måte å se det på, er å sammenlikne med den varmeste meteorologiske 30-års normalen hittil - den for perioden 1981-2010. Global temperatur i 2017 endte 0,46 grader over denne.

Vi hadde besøk i Oslo denne uken fra sjefene for Copernicus Atmosfære-tjenesten og Copernicus Klima-tjenesten (begge tjenestene ledes fra det europeiske værsenteret ECMWF i Reading, England). De kunne blant annet fortelle at overgangen til den nye reanalysen ERA5 forventes fullført i løpet av tredje kvartal i år. Dermed vil vi i løpet av året trolig få en ny "overdommer" når det gjelder global temperatur - i førte omgang tilbake til 1979 (da satellittmålingenen startet). 

Det er konkrete planer ved ECMWF både om å forlenge reanalysen lenger tilbake i tid (med større usikkerhet), og om å gå videre med inkludering av mer atmosfærekjemi og tilhørende observasjoner, i fremtidige reanalysesystemer. Men i første omgang venter vi på ERA5. 

Sjøisen

NOAA kom nylig med sin oppsummering av sjøis-året som gikk. Her er figurene for henholdsvis Arktis og Antarktis:

Sjøis-året 20171 i Arktis. (Bilde: NOAA/NSIDC)
Sjøis-året 2017 i Antarktis. (Bilde: NOAA/NSIDC)

Varmen i havet

På den samme pressekonferansen torsdag sist uke viste NOAA også resultatet for fjerde kvartal og hele 2017 når det gjelder varmen i havet. Varmemengden i havets øverste 2000 meter spratt opp igjen, etter at havet kvittet seg med mye varme på slutten av El Ninjoen i fjor:

2017 ble det varmeste året som er registrert så langt i havet. Ikke overraskende. (Bilde: NOAA)

Veien videre

Ved å sniktitte litt på løpende satellittdata og reanalyser, så ser man lett at 2018 har startet ut noe kjøligere enn januar 2017 både ved overflaten og i troposfæren. Dette er i godt samsvar med at det nå er La Nina-tilstand med styrke ca -0,9 i Stillehavet. Jeg forventer at 2018-tipset mitt kommer til å stemme ganske bra for januar måned, og så får vi se hvordan det utvikler seg utover året.

Selv om overflaten fortsatt er kald, så går det i øyeblikket en kelvinbølge østover i Stillehavet med varmere vann. Snart vipper det østlige Stillehavet (ved ekvator) over i positivt varmeanomali øverst i vannsøylen:

Den første kelvinbølgen går - og varme flyttes østover i Stillehavet. (Bilde: NOAA)

Så får vi se hvor mye skvulping det blir i fortsettelsen. Kan vi risikere at det ikke blir noen offisiell La Nina denne gangen - tross uomtvistelig La Nina tilstand ved årsskiftet? Foreløpig har vi jo bare to ONI-verdier lavere enn grensen på -0,5 ...     

http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/ensostuff/ONI_v5.php

God helg!

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Terje Wahls blogg