Sjøliljer på flukt

Sjøliljer er et dyr vi vanligvis regner for fastgrodd på bunnen på dypt vann. Nå har forskere filmet dem mens de, helt overraskende kryper rakst vekk fra rovdyr som truer dem.
19.10 2005 05:00

Sjøliljene er i slekt med sjøstjerner, sjøpølser og kråkeboller. Man trodde lenge sjøliljene bare var å finne blant fossilene, intil den norske marinbiologen GO Sars gjenoppdaget dyret på 1800-tallet.

Nå melder nettsidene til University of Michigan at en av deres forskere, Tomasz Baumiller, sammen med Charles Messing ved Nova Southeastern University i Florida har gått gjennom gamle videoopptak fra universitetets arkiv, og funnet en film som viser hvordan sjøliljen Endoxocrinus parrae beveger seg bortover sjøbunnen på “fingerne”, med “stilken” hengende etter.

Inntil nylig trodde man sjøliljer ikke var i stand til å bevege seg.

Forskning de siste årene har imidlertid vist at de kan bevege seg svært langsomt. Det nye opptaket viser enda en side ved dyrets liv: Når det utsettes for fare, for eksempel fra sjøstjerner eller kråkeboller, som jo er rovdyr, kan de brekke av “stilken” det står på, og krype nokså hurtig avgårde.

Dette er omtrent samme fluktstrategi som våre hjemlige firfisler benytter seg av: De feller halen og stikker av mens rovdyret undersøker haletippen der den ligger og vrir og vrenger på seg.

Det nye opptaket viser at sjøliljen kan bevege seg med en fart av tre til fire centimeter i sekundet - hundrevis av ganger fortere enn man tidligere trodde de kunne.

Du kan se filmen her. (Du trenger Quick Time for å se den).

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse