Thaler er forsker ved University of Chicago og omtales som en pioner i feltet som gjerne kalles atferdsøkonomi.

Richard Thaler tildelt nobelprisen i økonomi

Amerikaneren Richard Thaler (72) er tildelt årets nobelpris i økonomi. Han omtales som en pioner innen atferdsøkonomi.

9.10 2017 13:06

Årets pris handler om å forstå psykologien i økonomien, opplyste Kungliga Vetenskapsakademien da prisvinneren ble kunngjort i Stockholm mandag formiddag.

Thaler har blant annet utviklet teorien for det som kalles mental bokføring, som forklarer hvordan mennesker forenkler finansielle beslutninger gjennom å skape separate kontoer i sin bevissthet. Han er forsker ved University of Chicago og omtales som en pioner i feltet som gjerne kalles atferdsøkonomi.

Forskningen hans har også vist hvordan forbrukernes rettferdighetssans kan få selskap til å avstå fra å øke prisene til tross for at etterspørselen etter et produkt eller en tjeneste øker.

Nobels minnepris i økonomi er den siste av nobelprisene som deles ut. På forhånd ble det spekulert på om enda en hvit amerikansk mann ville bli en av årets nobelprisvinnere, og det ble det. Mange av de tidligere prisvinnerne har også vært hvite, amerikanske menn i godt voksen alder.

Prisen er finansiert av den svenske Riksbanken, men deles ut av Kungliga Vetenskapsakademien. I år blir prisen delt ut for 49. gang. Prisen heter offisielt Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til Alfred Nobels minne.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse