Robotmåken har et vingespenn på om lag en meter, veier 450 gram og bruker langt mindre energi enn en vanlig drone. Vingeslagene styrer den selv ved hjelp av sensorer og en mikroprosessor. Kursen styres av en person på bakken med fjernkontroll.

Roboter skal fly som fugler og insekter

Nå kommer luftas nye skapninger.

25.7 2016 04:00

Robotene har ikke tatt over jorda ennå. Men de er på full fart opp i himmelen.

Det tyske selskapet Festo har spesialisert seg på å lage roboter med biologiske forbilder.

Deres SmartBird ser ut som en måke og flyr som en måke.

Kopierer dyrene

Vingene på robotmåken beveger seg ikke bare opp og ned. De gjør det med den samme vridende bevegelsen som gir ekstra løft til både måker og andre fugler.

Den flygende roboten kan endre kurs ved å vri hodet og brystet i hver sin retning.

Sensorer og en mikroprosessor kontrollerer det hele.

Vil du lage roboter som ligner på dyr, vet forskere nå at mye handler om å lære av de virkelige dyrenes bevegelser. Slik blir det mulig å mestre aerodynamikk og gjøre bevegelsene så lite energikrevende som mulig.

Ett aktuelt bruksområde for robotene er på flyplasser hvor «falker» i framtiden kan skremme andre fugler og hindre at de utgjør en fare for flysikkerheten.

Tyske Festo har også bygd en robotøyenstikker. Her er en kort BBC-reportasje på YouTube om roboten. (Video: BBC/YouTube)

Sakte film viste

Å kopiere fuglers flukt er enklere sagt enn gjort.

Selv helt moderne forskning sliter med å fortelle oss matematisk hva som egentlig foregår når en fugl klarer å fly. Bak forsøkene på å skape robotfugler og robotinsekter ligger det mye prøving og feiling, og mange kræsjlandinger.

Det var ved å se på fugler og insekter som flyr – i sakte film – at forskerne klarte å fravriste dyrene flere hemmeligheter. Mye av forskningen drives framover av ivrige studenter.

Forskere på robotfugler og robotinsekter varsler at mye vil skje det neste tiåret.

Noe av det første som kommer er robotfugler som kan fly på egen hånd innenfor fastlagte områder, uten at noen på bakken styrer dem med en fjernkontroll.

Her kan du se forskerne bak SmartBird i et TED-foredrag hvor de forklarer hvordan de får robotmåken sin til å fly. Se opp for fuglen! (Norsk tekst)

 

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse