Saken er produsert og finansiert av UiT Norges arktiske universitet - Les mer

Trekkfuglene ankommer tidligere

Siden 1995 har mange trekkfuglarter kommet tidligere og tidligere om våren. De lar seg lure av temperaturøkninga langs reiseruta si, men får seg ofte en kalddusj når de ankommer Nord-Norge.
20.3 2012 05:00


Våren er ennå langt unna i Troms, men stæren er allerede observert. (Foto: Rob Barrett)

Tromsø Museum – Universitetsmuseet (TMU) har samlet opplysninger om trekkfuglenes ankomst om våren helt siden begynnelsen av 1970-tallet.

Registreringene viser at fuglene i Troms omsider reagerer på klimaendringer, og at 38 av 42 trekkfuglarter kommer tidligere for hvert år.

– Fugler som kommer tidligere tar en sjanse, sier førsteamanuensis Rob Barrett ved TMU.

– De kan riktignok erobre de beste reirplassene, men det er ikke sikkert de har tilgang på nok mat. Hvis de kommer for tidlig er det lite insekter. Allerede nå er det observert tjeld og stær i Troms, men de kan i det minste finne mat nede i fjæra.

– Da er det verre for arter som er mer avhengig av mygg og fluer – som løvsanger og rødstrupe. Hvis de kommer for tidlig er det lite mat til dem, forklarer han.

Varmere langs trekkruta

Et stort flertall av studier lenger sør i Europa har avdekket at fugl allerede for 30-40 år siden begynte å returnere fra vinterområdene tidligere og tidligere som respons til klimaendring.

På vei til og fra Nord-Norge følger trekkfuglene to hovedruter; den ene langs kysten av Norge og den andre nordover langs kysten(e) av Østersjøen og videre over fjellene fra Nord-Sverige.

– Vi i Nord-Norge har ikke hatt de største endringene i temperatur de siste 30 år. Men lenger sør har det vært en temperaturøkning som gjør at trekkfuglene tror det er at signal om at våren kommer tidlig.

– Da drar de gjerne nordover litt tidligere enn normalt. Det kan bokstavelig talt gi dem en kalddusj, sier Barrett.

God hjelp fra fuglevenner

Selv om våren slett ikke er kommet til Troms ennå, så nærmer den seg. Og hver vår siden 1970-tallet har Tromsø Museum hatt god hjelp fra folk som har meldt inn fugleobservasjoner.

Det har bidratt til at Barrett nå sitter med verdifull informasjon om trekkfuglenes ankomst.

– Ja, vi har fått god hjelp fra folk langs fuglenes reiserute. Mellom 50–100 stykker pleier å rapportere inn observasjoner. Vi samarbeider også med Ornitologisk forening som sender inn skjema over observasjoner, forteller Barrett.

– Kan det ikke hende de observerer feil?

– Jo, det kan selvfølgelig hende. Jeg luker ut det jeg mener kan være feil. For eksempel kan det være et eksemplar av en art som overvintrer og på den måten lurer oss til å tro at den ankom ekstra tidlig ett år.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse