Lyden av antimaterie

Noen partikler kan skifte mellom tilstand som materie og antimaterie. Det skjer tre millioner millioner ganger i sekundet. CERN har skrudd ned farten slik at du kan høre det skje.
11.11 2013 05:00

Video: Robert Lambert/Phys.org

I en partikkelakselerator på CERN har man observert to partikler skifte fra materie til antimaterie og tilbake igjen, skriver phys.org. I videoen ovenfor er det gjort om til lyd.

For enhver elementærpartikkel finnes en tilsvarende antipartikkel. Antipartiklene har den samme massen og energien, men den elektriske ladningen er motsatt.

Mens de fleste partiklene finnes enten som materie eller antimaterie, kan noen partikler skifte mellom de to – og det er nettopp det de har fått til å gjøre på CERN.

Frekvenser oversatt til toner

Data fra denne vekslingen er blitt oversatt til noe som noen vil kalle musikk. Tonene stammer fra partiklene B0 og B0S, som kan utføre overgangen.

De veksler mellom materie og antimaterie med en frekvens på tre millioner hertz – langt over de frekvensene mennesket kan høre. Frekvensen er derfor blitt gjort flere millioner ganger langsommere – så nå kan du faktisk høre det.

I opptaket er det en del bakgrunnsstøy, såkalt «white noise», noe man også kan høre fra en radio som ikke er stilt inn på noen kanal. Likevel er det et sted i opptaket hvor du kan høre den høye tonen av B0–B0-vekslingen etterfulgt av en litt lavere tone fra B0S–B0S-vekslingen. Det er kanskje ikke Bach eller Mozart – men for fysikerne er det nesten like bra.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse