Forskere kritisk til mye utetid for de minste i barnehagen

Små barn i store vinterklær kan lett bli for passive utendørs i barnehagen, mener forskere som spør om de minste barnehagebarna trenger å være så mye ute.

11.10 2017 12:38

– Om vinteren har disse barna så mye klær på seg at klærne er bevegelseshemmende. Da kan man stille spørsmål ved om barn behøver å være så mye ute, sier Karen Marie Eid Kaarby til NRK. Hun er førstelektor ved institutt for barnehagelærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Sammen med forskere fra Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø og NTNU står hun bak forskningsrapporten «Med blikk for barn – kvalitet i barnehagen for barn under 3 år».

Norske barnehagebarn under tre år er utendørs mellom 60 og 90 minutter i snitt hver dag vinterstid. Forskerne mener de minste får lite igjen for utetiden. Kaarby sier hun ønsker mer faglig pedagogisk arbeid, og frykter det foregår mer tilsyn utendørs enn motivasjon til bevegelse.

– De sitter mye i sandkassa, og de er mye på huska. Det står en voksen og dytter huska, eller det sitter en voksen i sandkassa og lager «sandkaker», sier hun.

Det presiseres at hun snakker om de aller minste barna og om vinteren.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse