Nytt fra akademia

Bør det tilsettes mer jod til salt i Norge?

4.4 2018 14:11

402073258.jpg

På det norske markedet finnes det allerede bordsalt som er tilsatt små mengder jod, men bare opptil fem mikrogram.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) skal vurdere helsemessige konsekvenser av å tilsette jod til bordsalt og i brød.

Tidligere rapporter og nye norske studier peker på at jodinntak blant kvinner i fruktbar alder, gravide og ammende er lavt i Norge. Jodmangel hos gravide og hos kvinner som ammer kan føre til nedsatt mental utvikling hos barnet. Veganere eller andre som ikke drikker melk eller spiser fisk kan også være spesielt utsatt.

På den andre siden viser tidligere beregninger at toåringer og voksne menn kan stå i fare for å ha for høyt inntak av jod. Det gjelder også brukere av kosttilskudd med jod- og tang- og tareprodukter.

På det norske markedet finnes det allerede bordsalt som er tilsatt små mengder jod. Det er i dag tillatt med opptil fem mikrogram jod per gram salt. VKM skal vurdere tilsetning av opptil 50 mikrogram jod per gram salt. De skal også vurdere bruk av salt tilsatt jod i brødproduksjon. I dag er det ikke tillatt å bruke jodberiket salt i brød i Norge.

Annonse