- Med Donald Trump som president i USA, går debatten blant fagfolk høylytt om hvorvidt han er narsissist eller ikke, skriver Siri Bløtekjær.

Å kalle Trump narsissist er å fornærme de med psykiske problemer

Kronikk:

Forskningen har vist at personlighetstrekk går igjen i familier, og at dette i betydelig grad skyldes gener. Men det betyr ikke at vi er prisgitt vårt DNA.

26.3 2018 05:00

 

En fullstendig HEKSEJAKT med enorme interessekonflikter! […] Hvorfor er det slik at Mueller-laget har 13 herdede demokrater, noen av dem tilhengere av Crooked Hillary og ingen republikanere?

Søndag 18. mars angrep presidenten spesialetterforskeren ved navn for første gang, på Twitter. Han unngår å nevne at Robert Mueller er registrert republikaner, utnevnt til spesialetterforsker av en republikansk regjeringsadvokat som ble oppnevnt av en republikansk president.

Med Donald Trump som president i USA, går debatten blant fagfolk høylytt om hvorvidt han er narsissist eller ikke. At han har sterke narsissistiske trekk er det liten tvil om. Et typisk narsissistisk trekk som kommer til syne i Twittermeldingen er at vedkommende ser på seg selv som omnipotent mens andre behandles nedlatende, som gjenstander. Når Trump kaller seg selv et veldig stabilt geni, og bruker enhver anledning til å kalle Hillary Clinton korrupt, eller crooked, er det et eksempel på det samme.

Fornærmelse mot de med virkelige psykiske sykdommer

Det er en fornærmelse mot de som virkelig har psykiske sykdommer å bli forbundet med Donald Trump, uttaler Dr. Allen Frances til en amerikansk nettavis. Han en av arkitektene bak versjon fire av det amerikanske diagnostiseringssystemet Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM).

De fleste som lider av mentale sykdommer er dannede og oppfører seg pent, noe som ikke kan sies om Donald Trump, ifølge Frances.

Han begrunner ikke det at Donald Trump ikke er en narsissist med at presidenten ikke tilfredsstiller diagnosekriteriene. Nei, han begrunner det med at Trump ikke selv vesentlig plages eller begrenses av personlighetstrekkene. 

Her vil min innvending være at den utadvendte formen for narsissisme nettopp kjennetegnes ved at det er omgivelsene, og ikke personen selv, som hemmes og lider. Bedre eksempel på en narsissist i så måte enn Donald Trump, finnes neppe.

Hvorvidt de narsissistiske trekkene er så framtredende at de kvalifiserer for en diagnose er trolig av akademisk interesse. Men gitt at vi kaller Trump en narsissist, hvor har han det fra? Er han født sånn eller blitt sånn? Dette debatteres for tiden heftig i forskningsmiljøene.

Var Narcissus født narsissist?

Begrepet narsissisme stammer fra den gresk-romerske myten om halvguden Narcissus. I kortform forteller myten at han speilet seg i et tjern og ble så forelsket i sitt eget speilbilde at han druknet. Der han døde, vokste det opp en vakker lilje, en Iris.

Var Narcissus født som narsissist? Myten forteller at han var født blendende vakker, og at foreldrene var bekymret over den perfekte skjønnheten til gutten. Så bekymret at de spurte den blinde profeten Teiresias til råds vedrørende barnets framtid.

Profeten svarte at gutten ville bli gammel bare dersom han ikke lærte seg selv å kjenne. Hva i all verden mener profeten med dette? Hva betyr denne gåtefulle profetien? I dag er det å lære seg selv å kjenne, det å finne sitt «egentlige» jeg, formålet med nærmest enhver terapi og selutviklingsbok. Profetien kan vanskelig oppfattes annerledes enn at Narcissus ikke må lære sitt narsissistiske selv å kjenne.

I tråd med moderne genforskning, sier den blinde profeten at Narcissus er født med narsissistisk personlighetstrekk, og advarer foreldrene mot å gi ham det som på fagspråket kalles narsissistisk påfyll. Her kommer en over to tusen år gammel myte med en advarsel til dagens foreldre om ikke å legge ut bilder av ungen, selvsagt verdens skjønneste, på sosiale medier; ikke fortelle ungene at de er unike, at de er vakrere og bedre enn alle andre, at de er særlig berettigede og kan bli det de vil og få det og hvem de vil.

Kjernen i narsissisme er selvforelskelsen og den manglende evnen til kjærlighet overfor andre. Overdreven tro på egne evner, stormannsgalskap, manglende empati, følelsen av å være berettiget, manipulerende og misunnelig er kjennetegn ved narsissisten. Narsissisme er noe vi alle har mer eller mindre av, med mindre du er Nelson Mandela, Mahatma Gandhi eller Moder Theresa.

Født sånn eller blitt sånn?

Moderne genforskning og hjerneforskning gjør at vi vet langt mer om forholdet mellom arv og miljø nå enn for få år tilbake. Personlighetstrekk påvirkes i betydelig grad av gener. Genforskningen har påvist at personlighetstrekk går igjen i familier, og at dette i betydelig grad skyldes gener.

Sosialpsykologer og psykologiske teorier som påstår at vi kommer til verden som ubeskrevne blad og utelukkende formes av omgivelsene og miljøet, har fått et alvorlig skudd for baugen.

Men ikke alt skyldes arv og gener: Arveligheten for normale personlighetstrekk er mellom 40 og 60 prosent. Det betyr at det som skaper vår personlighet, er et samspill mellom gener og miljø der begge har omtrent like stor betydning. Og selv om moderne forskning viser at arv dominerer, er vi ikke prisgitt arv når det gjelder personlighetstrekk, du er ikke narsissist eller psykopat, du blir det.

Trente seg opp til å være ikke-psykopat

Hjerneforskere har funnet at «psykopathjerner» skiller seg ut ved mindre fremre pannelapp enn normale hjerner. Det er fremre pannelapp som setter i gang «sjelens arbeid»: Den emosjonelle reaksjonen til inntrykket, nærminnet, som tinninglappen behandler.

Nevroforskeren og psykiatriprofessor James H. Fallon var med i en kontrollgruppe bestående av «normale» hjerner da han til sin store overraskelse fant ut at han hadde en psykopathjerne.  Da han nevnte dette for moren, spurte hun om han trodde han kom fra en normal familie?  Hun fortalte at han er arvelig belastet med omtrent åtte mannlige massemordere i slekta. Han nedstammer fra Lizzie Borden (1860 – 1927), en drapskvinne som ble så beryktet at det ble lagd en barneregle om henne:

Lizzie Borden took an axe
And gave her mother forty whacks.
When she saw what she had done,
She gave her father forty-one.

At han ble familiefar, bestefar, ektemann og professor istedenfor massemorder, tilskriver han en kjærlig og omsorgsfull mor. Han måtte trene seg opp i å være «ikke -psykopat», ved å spørre seg selv hva en snill person ville gjort i ulike situasjoner.

Donald Trump har sin egen genetiske teori. Broren Freddy skulle egentlig overta imperiet, men drakk seg i hjel i ung alder. Ifølge Donald Trumps genteori er du genetisk enten vinner eller taper. Trump ser på seg selv som legemliggjøringen av vinnergenet, broren Freddy fikk tapergenet. Jeg har ennå til gode å se en forskningsrapport som støtter den teorien.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse