Hamstergenerert elektrisitet

En hamster med en strømgenererende liten jakke gjør en innsats for fornybar energi.
21.2 2009 05:00


“Hamster med jakke laget av nanoledninger og fire generatorer. (Foto: Zhong Lin Wang)”

Journalen Nano Letters skrev tidligere denne måneden om en gruppe amerikanske forskere som demonstrerte at en løpende hamster kan generere elektrisitet.

Kan også brukes på mennesker

De samme forskerne har også klart å lage elektrisk spenning fra fingerbevegelser, slik at mobilbrukere kanskje en dag kan drive apparatene sine med selvgenerert strøm.

Lederen av studien, professor Zhong Lin Wang ved Georgia Institute of Technology, sier nanoteknologi også kan brukes til å lage energi ved å utnytte bevegelser i menneskekroppen.


“Zhong Lin Wang viser frem ledningen som lager spenning når den bøyes frem og tilbake. (Foto: Gary Meek, Georgia Tech)”

Han foreslår at bevegelse i muskler eller pulserende blodårer kan utvinnes og brukes til å drive apparater som sjekker blodsukkeret eller annen medisinsk informasjon.

Hamsterjakke med nanogeneratorer

Forskerne prøvde først å bruke en vanlig laboratorierotte i eksperimentet, men fant fort ut at rotta ikke var særlig interessert i å løpe.

Da de begynte å bruke en hamster i stedet, oppdaget de at den likte best å løpe etter klokka elleve på kvelden, så det ble mye nattjobbing på forskerne.

De lagde en liten hamsterjakke med elastiske nanoledninger og fire nanogeneratorer på ryggen. Nanoledningene er laget av sinkoksid, som generer elektrisitet når det bøyes frem og tilbake. Denne prosessen heter piezoelektrisitet.


“Forskerne prøvde seg først med en rotte, men den ville ikke løpe, og hamsteren ville bare løpe etter klokka elleve på kvelden. (Foto: Zhong Lin Wang)”

Dyr og mennesker som energikilder

Da hamsteren løp rundt i hjulet sitt genererte den opptil en halv nanoampere. For å sjekke at elektrisiteten faktisk ble laget av nanogeneratorene i jakka til hamsteren, byttet forskerne ut sinkoksid-ledningene med karbonfiber, som ikke har piezoelektriske egenskaper, og de målte da ingen spenning.

Professor Wang og kollegaene hans har jobbet med nanogeneratorer siden 2005 og han sier at denne demonstrasjonen viser et viktig prinsipp, nemlig at man ved nanoteknologi kan utnytte blant annet dyr og menneskers uregelmessige bevegelser til å lage strøm.

Å drive en mobiltelefon krever minst noen tusen generatorer av typen hamsteren hadde fire av på ryggen. Men Wang er optmistisk, og sier til Technology Review at han i løpet av fem år håper å lage nanogeneratorer som kan bygges inn i klær, slik at folk kan lade mobilen ved å bevege seg.

Kilder:

Zhong Lin Wang et. al., Converting Biomechanical Energy into Electricity by a Muscle-Movement-Driven Nanogenerator, Nano Letters, 9. feb, 2009.

Artikkel i Technology Review om prosjektet

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Fakta om nanoteknologi

En nanometer er en milliontedels millimeter.

Nanoteknologi brukes i fysikk, kjemi, biologi, medisin og materialvitenskap.

Alle områdene i disse disiplinene som operer på nanonivå kalles nanoteknologi, og feltet er tverrfaglig av natur.

Et enkeltatom er rundt 0.1 nanometer stort, et virus er mellom 40 og 200nm.

Kilde: Wikipedia

Emneord

Annonse

Annonse