Saken er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning (NINA) - Les mer

Filmet Østmarka-ulvene på musejakt

Ferske opptak fra Østmarka ved Oslo viser de to gjenværende ulvene i reviret som jakter på det som trolig er mus i gresset.

17.6 2016 16:40

– Filmopptaket er datert 7. juni i år og viser tydelig begge de to gjenværende ulvene i Østmarka. Begge synes å være i god form, sier genetiker Øystein Flagstad i Rovdata.

Flagstad og John Odden i Norsk institutt for naturforskning (NINA) hadde denne uka med seg statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet for å sjekke hvilke arter som har beveget seg foran kameraet i Østmarka ved Oslo siden sist.

De hadde ikke ventet seg et så unikt funn som dette.

Fortsatt i reviret

Forrige gang ulvene ble fanget opp av et av NINAs viltkameraer var 13. april i Lørenskog. Gjennom vinteren er det også jevnlig funnet skit- og hårprøver etter ulvene.

– Det er tydelig at ulvene i Østmarka, en hann og ei tispe, fortsatt holder til i reviret og ikke har vandret ut, sier Flagstad.

De to ulvene er de som ble igjen av kullet på tre som ble født i reviret våren 2015. En av dem, en hannulv, har siden forlatt reviret og er registrert sammen med tanta i det såkalte Mossereviret.

Valpene er som kjent avkom etter en paring mellom far og datter. Den opprinnelige ledertispa i reviret ble skutt i nødverge og faren, som var lederhannen i reviret, ble avlivet av dyrevelferdshensyn på grunn av skabb.

Fanger opp dyrelivet i skogen

Ulvene ble filmet av et viltkamera som NINA har plassert ut i området for å studere gaupe og andre viltarter. NINA har i løpet av 2016 viltkameraer utplassert i seks studieområder i Norge, fra Troms til Østfold.

Sammen med innsamling og DNA-analyser av skit og hår fra dyr kan viltkameraer være en god metode til å overvåke og forske på ville dyr, uten å være i kontakt med dem.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse